Diverse

To råd til valg at netværkskabler

Selvom man måske ikke, som helt normal IT-kyndig, skulle tro det, så er der faktisk et hav af forskellige valgmuligheder derude, når det kommer til at sætte huset op med den bedst tænkelige forbindelse. 

Hvis man én gang har været ude og se efter nye kabler til hytten, uden at have alverdens styr på det, så har man sikkert allerede kastet håndklædet i ringen et par gange. Der er nemlig et hav af forskellige varianter med helt forskellige formål og specifikationer – Cat 5, Cat 6, Cat 7 og til og med Cat 8. Inden under disse forskellige typer kabler er der også underkategorier – Cat5e og Cat 6a eksempelvis. 

Men hvilket slags kabel skal man så vælge, hvis man gerne vil være sikret ind? 

 1. Den nemme løsning
  Den nemmeste løsning du kan få derude er selvfølgelig bare at købe både det største og det ondeste netværkskabel du kan finde – men oftest er det også den dyreste mulighed du har. 

  Mange mennesker ved det egentligt ikke, men de rer mange penge at spare, ved at kun købe kabler der passer til de specifikationer, som du skal bruge det til. 

  Hvis du er smart, læser du lige under bunden på din router og pc. Landet ligger nemlig sådan, at de fleste routere og computere af nyere tid kan overføre med op til 1 gigabit i sekundet – det kan du aflæse på deres netværkskort. Det vil sige, for at gøre en lang historie kort, at du ikke ville få det maksimale udbytte af dit kabel, hvis du alligevel bare har købt det dyreste og bedste. 

 2. Brug vores oversigt før du køber
  Nedenfor finder du en lille oversigt over, hvad nyere typer kabler kan, når der snakkes båndbredde, kabellængde og selvfølgelig overførselshastigheder – hvis du sætter dig ind i dine kabelbehov, kan du som sagt spare en del penge.

 

 • Netværkskabel Cat 5
  Hastighed (max): 100 Mbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 100 MHz
 • Netværkskabel Cat 5e
  Hastighed (max): 1 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 100 MHz
 • Netværkskabel Cat 6
  Hastighed (max): 10 Gbps
  Længde (max): 100 m. (v. 1 Gbps), 55 m. (v. 10 Gbps)
  Båndbredde: 250 MHz
 • Netværkskabel Cat 6a
  Hastighed (max): 10 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 500 MHz

 • Netværkskabel Cat 7:
  Hastighed (max): 10 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 600 MHz

 • Cat 8 – den nyeste standard:
  Hastighed (max): 40 Gbps
  Længde (max): 100 m.
  Båndbredde: 2000 MHz

Bruger du denne oversigt har du potentielt en del penge at spare i det længere løb – velbekomme!